V týmu je cítit, že se teď veze na vítězné vlně, říká trenér Budínský

Děčín – Třebaže ještě na začátku října sám avizoval, že děčínskou basketbalovou Mekku čekají po historickém bronzovém úspěchu časy méně plodné, dokázal i s omlazeným týmem udržet akcie na pomyslné burze nečekaně vysoko. Pětatřicetiletý trenér Pavel Budínský sestavil partu, která si v Národní basketbalové lize získala kredit i uznání.
Autor: Vlastimil Novotný www.decinskydenik.cz

Třebaže ještě na začátku října sám avizoval, že děčínskou basketbalovou Mekku čekají po historickém bronzovém úspěchu časy méně plodné, dokázal i s omlazeným týmem udržet akcie na pomyslné burze nečekaně vysoko. Pětatřicetiletý trenér Pavel Budínský sestavil partu, která si v Národní basketbalové lize získala kredit i uznání.

„Deset výher z dvanácti zápasů jsou naší dobrou vizitkou. Asi mají v Děčíně dobrého trenéra,“ smál se a vtipkoval ve čtvrtek odpoledne úspěšný kouč Budínský, ale jedním dechem rychle dodal: „To tam vážně nepište. Těch příčin je víc a jsou jiné.“

Jaké jsou tedy podle vás skutečné důvody nečekané děčínské jízdy?

Povedla se příprava, kluci jsou na tom dobře fyzicky. Klíčové je, že se nám až na drobnosti vyhýbají vážná zranění. V první čtvrtině NBL jsme měli výhodný los a sedmkrát hráli doma. Tradičně je tady dobrá parta, která táhne za jeden provaz. Na klucích je vidět, že je baví vyhrávat. Poctivě pracují, jsou v pohodě a hrají basket pro radost.

A mají i formu, že?

Ano. Na začátku tým táhli Hatcher a Pavel Houška. Nyní mají fazónu i další. Daří se například Aličovi, Soukupovi, Červenkovi, ve středu předvedl dobrý výkon i Novotný. Důležité je, že v každém utkání dokážeme najít hráče, který má svůj den a abnormálně se mu daří.

Naposledy v Kolíně to byl americký křídelník LaVontay Fenderson, že?

Přesně. Nebojím se říct, že hrál famózně. Výborně bránil, dával klíčové střely. Střelbu z pole měl 11/14, trojky 4/5. Celkem 26 bodů a k tomu ještě osm doskoků. Hlavně on stál za naším středečním úspěchem.

Proč se mu v poslední době až tolik nedařilo?

Před zápasem s Kolínem jsme si sedli a nějaké věci rozebrali. Snažil jsem se zvýšit jeho sebevědomí a v tom utkání se zdálo, že naskočil úplně jiný hráč.

Druhou čtvrtinu základní části NBL jste zahájili zmiňovaným vítězstvím v Kolíně. Můžete se k zápasu ještě jednou vrátit?

Jsem rád, že se nám to utkání vydařilo, neboť já osobně považuji Kolín za nevyzpytatelného soupeře, který to na silné týmy umí. Až do prodloužení trápil Nymburk, Pardubicím podlehl snad o dva body. My jsme hráli koncentrovaně. Byl to komplexní výkon, podpořený pěticí hráčů kteří zaznamenali dvojciferný počet nastřílených bodů.

Cítíte v týmu dobrou náladu?

Ano, vezeme se na vítězné vlně. Snažím se dávat prostor všem hráčům, proti Vyšehradu nastoupili i ti nejmladší, které tady máme. Každý se snaží si šanci zasloužit.

Nyní máte doma pražský USK, pak jedete k „nováčkovi“ do Brna. Přemýšlíte, že můžete sérii výher ještě natáhnout?

Mít bilanci 12/2 by byla paráda. Ale pozor, nechci předjímat. Musíme se soustředit na sobotu. Vysokoškoláci mají ve svém středu dva výborné Američany a spoustu talentovaných českých hráčů. Doma bychom měli v této konfrontaci uspět a jen na to se soustředíme.

Co vás na ligové scéně překvapilo?

Možná výsledky tři čtyř utkání, ale jinak se zatím vše odvíjí tak, jak má. Liga je vyrovnaná, každý může porazit každého. Jen mě mrzí výkony Vyšehradu, které na celou soutěž hází špatný stín. Někdo možná nečekal, že budou mít teď na svém kontě dvanáct porážek, ale pro mě to překvapení není. Chtělo by to v soutěži kvalitnější tým. Napadá mě Chomutov, který má ve svém středu přece jenom zkušenější hráče a určitě by hrál v lize důstojnější roli.

2 thoughts on “V týmu je cítit, že se teď veze na vítězné vlně, říká trenér Budínský

  1. Koubo, tvůj pozitivní přístup dneska na hřišti proti USK chyběl. Jsem přesvědčený, že za stavu, kdy jsme mohli vyrovnat, bys tým dokázal vyhecovat a dva body by zůsaly doma. Brzy se uzdrav!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *